Hyperlipidemie
 
Hyperlipidemie, neboli zvýšená hladina tuků v krvi, je velmi výrazným rizikovým faktorem ischemické choroby srdeční (ICHS) a aterosklerózy vůbec.

Přehled jednotlivých lipidů krve s jejich normálními hodnotami uvádí následující tabulka.

Lipidy
Normální hladiny v krvi
Cholesterol
(celkový)
3,40 - 5,17 mmol/l
HDL cholesterol
1,00 - 2,10 mmol/l
LDL cholesterol
0 - 4,10 mmol/l
Triacylglycerol
(Triglyceridy, TAG)
0,45 - 2,20 mmol/l
Hodnoty laboratoře FN-Olomouc

Čím vyšší hodnota lipidů, tím je riziko vyšší. Výjimkou je HDL cholesterol, u kterého platí, že čím vyšší je hladina, tím je riziko nižší.

 

Každý by měl hladinu cholesterolu ve své krvi znát, alespoň 1x za 2 roky si ji nechat znovu změřit.

Ovlivnění rizikového faktoru

I. Dietní

Kaloricky strava do 10 000 kJ/den.
Objem tuku v potravě do 30% celkového energetického příjmu.
Živočišné tuky nahradit rostlinnými (až 10% energetického příjmu).
Tučné červené maso nahradit masem rybím, králičím, kuřecím a krůtím bez kůže.
Zvýšit obsah dietní vlákniny ve stravě.
Větší obsah složených sacharidů (celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce i sušené, zelenina i mražená).
Spotřeba vajec (žloutků), max. 2 za týden - počítají se i ta při přípravě stravy.
Příjem cholesterolu do 300 mg/den.
Racionální stravování uvádí tabulka.

II. Režimové

Redukce nadváhy.
Dostatečná fyzická aktivita.

III. Farmakologické

V případě vysokého cholesterolu o léčbě tabletami rozhoduje lékař až tehdy, pokud se pomocí výše uvedených opatření nepodaří snížit nežádoucí vyšší hladiny krevních lipidů. Ale také tehdy, pokud jsou hladiny tuků natolik vysoké, že nelze předpokládat, že samotná dieta stav upraví.

Dnes je k dispozici dostatečné množství léků, s jejichž pomocí mohou lékaři zahájit individuální léčbu podle charakteru poruchy.